WC-papier op stand

Stel je voor, je hebt een mooie wand met tegels in je WC. Dan heb je ingelaten in een tegel de houder voor het WC-papier. Mooie oude tegels, mooie oude houder, allemaal gaaf. Maar dat rolletje erin wat de WC-rol op zijn plaats moet houden. Ja, als dat rolletje stuk is, is je hele wand eigenlijk ontkracht, nietwaar?

Dat vond de eigenaar van het onderste rolletje ook, dat rolletje deed het echt niet meer. Zelfs de houtsoort van het nieuwe rolletje is klassiek: Iepenhout!

Verjaarspartijtje

Het begon met de vraag van een moeder, of er een kinderpartijtje te bedenken viel met houtbewerking.

Nou reken maar! Je ziet ze daar al zitten.

Allemaal zo rond de tien jaar en in grote concentratie. 

Eerst gaat het over hoe je het mes moet vasthouden. Dat je van je af snijdt. Geen grote halen. En dat het mes héél scherp is zien ze zelf ook wel, dus dat je respect voor het gereedschap moet hebben hoef ik niet eens uit te leggen!

Een punt aan een stokje is de test en die doorstaan ze altijd. Dat geeft al wat zelf-vertrouwen. 

Daarna gaat het over hoe je een bolletje snijdt, dat is al best lastig. 

Er moet ook afwisseling zijn. We gaantussendoor houtjes splijten. Weer opperste concentratie. (Ook bij mij!)

En rust. Die rust is heel belangrijk. Daar mee houden ze het lang uit, ze zijn bij elkaar wel twee en een half uur bezig geweest met snijden en hakken. We hebben wel één pleister geplakt, iemand had zich gesneden toen hij zijn mesje oppakte. Want er mag wel even gepraat worden, maar dan leg je eerst je mesje neer.

Als pauze steken we een vuurtje aan met alle spaanders die we gemaakt hebben.

Een partijtje zonder lekkers is natuurlijk geen goed partijtje, dus boven de kooltjes hebben we later marhmellows geroosterd.

Trots gingen ze naar huis! Met veel plezier vertelde de moeder later dat haar zoon de middag daarna door is gegaan met houtsnijden.

Hollandse Kastpoten

IMG_1848.jpg

Kijk, dat is Frederik van Eck, een antiek-restaurator. (En ik denk een goeie!) Hij maakt poten onder een VOC-kist. 

Mooi! Want Hollandser kan bijna niet. Laat ik een zwak hebben voor Hollands, dat ben ik zelf tenslotte ook! En in die zeventiende en achttiende eeuw deden de Hollanders iets moois met hun poten, dat stuk boven de grote bolen onder de kleine rondstang bovenop was uniek, dat deden ze nergens anders. Ja, in die tijd waren we een toonaangevende industriële natie met al onze molens aan de Zaankant.  

En onze poten, de Hollandse poten waren de dikste, meest extravagante kastpoten die er waren!

Zuilen en Pilasters

IMG_1760.jpg

Hier staan twee pilasters in de werkplaats, de eerste van een heel stel. Pilasters zijn platte zuilen die tegen een muur staan. Zo gauw een zuil tegen een muur aan staat neemt hij de eigen-schappen van de muur aan: hij wordt plat. Tenminste, dat deel dat parallel aan de muur loopt. Maar de zijkanten van de pilaster, dat waarmee hij uitsteekt uit het vlak van de muur, die blijven nog zuilvormig. Dus met de verjonging naar boven die alle zuilen hebben. Bovendien verjongen deze op de foto ook een beetje naar onderen, de dikste plek is op ongeveer een derde vanaf beneden. Vergelijk ze anders even met de zuilen van 4 Juli 2004, een heel stuk terug in het nieuws.

Nu wilde de klant graag heel strakke pilasters, dus de vlakken van de schachtenontmoeten elkaar in verstek, dus de naad zit op de hoek. Heel precies werken dus. En het verstek tussen gewelfd en vlak is niet simpel!

Hier zijn de zuilen die we al eerder hadden gemaakt. Jammer, de kapitelen waren niet voor ons. En wat zijn ze mooi gesneden!

Hier is nog iets heel speciaals aan de hand. De zuilen dienen meteen als sponning voor het glas. Een flink deel staat dus buiten. Dat buitendeel is van steen. Dat buitendeel en het binnendeel, mijn hout dus, moeten precies aansluiten. Héél precies maatwerk dus. En, eerst hele zuilen draaien en dan voorzichtig doorzagen in halven en kwarten.

Grappig hoe deze villa inhaakt op de bouwstijl van classicistische buitenhuizen in de zeventiende en achttiende eeuw.

Dhr. Hienkes is een van de zeer weinigen die zoiets ontwerpt, en Woudenberg is een van de zeer weinigen die zoiets aandurft om te bouwen.


IMG_1797.jpg

Kijk, dat is nou handig.  Mijn leerling Nico staat er naast, dan zie je meteen de schaal.

Je kunt hier ook weer mooi die bolling zien in de zijkant van de pilaster, terwijl de voorkant gewoon vlak is.

Ik heb een beetje vals gespeeld: de pilasters zijn van massief hout in de profielen, maar de schach-ten zijn van multiplex. Dat moest wel om die flauwe bollingen te maken en sterk te zijn. Bovendien werkt multiplex bijna niet, en daarmee voorkom je veel problemen. 

De vloer moet nog worden aangebracht, vandaar de “zwevende” voeten.

In die naden van boven naar beneden komt nog glas. Net als op de andere foto dienen de zuilen en pilasters ook hier weer als sponning voor het glas.Write here...