Houtdraaicursus

Start 10 Januari 2020

19.15 - 22.00

Houtdraaien is heerlijk om te doen. Tenminste, als er gebeurt wat je wilt. Soms is dat niet zo. Dan kan een cursus uitkomst bieden. Om goed op de rails te komen. Of om "verder" te komen. Onze schat aan ervaring willen we heel graag delen met anderen. Beroeps of amateur. Jong of oud. Man of vrouw. Ervaring met een echt materiaal zoals hout kan voor iedereen van waarde zijn. Het hebben van twee linkerhanden strekt tot aanbeveling, dan valt er flink wat te leren.
Eigenlijk hebben zowel gevorderden als beginners altijd dezelfde dingen te leren. Vandaar dat onze cursus voor ieder open staat. Wie deze cursus gevolgd hebben, kunnen de vervolgcursussen volgen. Hieronder nu een wervend praatje:

Houtdraaien voor aanvangers

Een houtdraaibank koop je zo. Met wat moeite het gereedschap ook. Maar dan. Hoe het moet vertellen ze er niet bij in de winkel. Misschien ken je iemand die het een beetje kan, die je wil helpen. Vaak is dat niet zo, of merk je dat je ondanks alle welwillende hulp steeds het gevoel blijft houden dat het allemaal anders kan, en liefst beter. Of je besluit, om als je dan toch zo’n grote uitgave doet aan een houtdraaibank en wat beitels, dat het eigenlijk alleen maar efficiënt is om dan maar meteen zonder onhandig geploeter te starten. In al die gevallen is een cursus een oplossing.
Mooi zo! Want ik ben van beroep houtdraaier en wil mijn vak graag doorgeven. Dus heb ik een paar jaar geleden zeven draaibanken neergezet met een heleboel beitels en een klein winkeltje erbij voor de verkoop van goed gereedschap. En ben cursus gaan geven. Tot nu toe zijn de cursussen allemaal erg verschillend geweest, doordat de cursisten steeds andere vragen stellen. Maar natuurlijk zijn er ook veel dingen die steeds terugkomen. Vooral de grote drie:
Hout draaien we. Ik behandel altijd de opbouw van het hout. Wat jaarringen, mergstralen, houtvezels enzo zijn. Krijg je oog voor de anatomie van het hout, dan ga je vanzelf houtsoorten herkennen en snap je hoe en waarom het hout werkt.

Snijdend houtdraaien. Hoe houd je de beitel zó vast dat er precies dat gebeurt wat jij wilt en niet wat het hout wil? In het begin is dat heel verwarrend, want je moet op zo veel dingen tegelijk letten. En er zijn natuurlijk afschrikwekkende verhalen over wat er allemaal mis kan gaan. Dat zijn trouwens vaak verhalen van mensen die het weer van een ander hebben gehoord en er niet zelf bij waren. Want het is bij goede snijtechniek erg moeilijk om echt ongelukken te maken. Als je maar een paar basisveiligheidsregels naleeft. Die worden onderwezen.
Beitels slijpen. Met bot gereedschap kun je niets. Efficiënt slijpen is altijd een openbaring. Vooral mensen die al lang in het hout werken en zo goed weten hoeveel tijd het kost om de boel scherp te houden zijn blij verrast met mijn methodes.

Deze onderwerpen worden altijd grondig behandeld. Mijn doel is dat de cursist leert kijken. Ook naar gemaakte fouten. Want dat zijn niet rampen, maar tekens dat je er aan toe bent om er iets bij te leren. Kwaad worden mag, ogen ervoor sluiten niet. Want dan komen de tekens terug, en meestal in een heftigere versie. In een cursus kun je natuurlijk niet volleerd worden, daarvoor is de tijd te kort. Maar je kunt wel leren de momenten dat je je bewust wordt van gebreken uit te buiten als leermomenten. Verder praten we natuurlijk over wat nou een goede draaibank is. Over vorm, stijl en ”mooi”. Vaak gaat dit naar aanleiding van vragen. Hoe meer mensen hoe meer vragen en hoe meer verschillend. Zulke variëteit is handig, dan hoor je ook over dingen waar je zelf niet zo snel aan zou hebben gedacht.

Minstens ieder halfjaar start er een cursus op de avond. Dit maal op 10 Vrijdagavonden achter elkaar. Groepen van maximaal tien personen. Kosten 385 Euro inclusief BTW, hout, gebruik van de spullen en thee. 

Opgeven: Bel 030-2340610 of mail

Deze cursussen staan open voor iedereen: man, vrouw, jong, oud, ervaren, ter oriëntatie of uit vurige hobby, u kent nu mijn waardering voor variëteit!

Houtdraaicursus: iets voor u?

Start 10 Januari 2020

19.15 - 22.00