Wie is houtdraaierij J.F. Kramer?

Nou, eigenlijk is dat heel erg simpel, dat ben ik, Joost Kramer. Ik ben van 1957 en wilde de ontwikkelingshulp in. Na het VWO ga je natuurlijk studeren dus dat werd de Landbouw Hogeschool in Wageningen, met kleinschalige tropische tuinbouw als doel. Mensen aan iets te eten helpen leek me geweldig.
Dat werd dus niks met mij daar, veel te theoretisch.Bovendien zag ik dat ongelijke handelsverhoudingen en onze wegwerpmaatschappij veel grotere oorzaken waren van honger dan gebrek aan kennis in de derde wereld.
Ik begreep dat ik me met de wegwerpmaatschappij wilde bezighouden. Maar hoe dan?

 

Houtdraaien dus: dingen maken die mensen niet graag weggooien. En op een duurzame manier met de Aarde omgaan. En móóie dingen maken.
Heel vaak houdt dat in dat ik iets moet snappen van vroeger, toen er meer hout werd gedraaid dan nu. Ik vind het nog steeds leuk om de wetten en regels van het oude vak en alles er omheen beter te leren kennen. Geen toeval, deze foto in het Archeon, dat vind ik een heerlijke plek!
Maar ik ben ook erg blij als er moderne ontwerpers iets gedraaid willen hebben. Kijk maar eens wat Niek Zwartjes op zijn site boven zijn hoofd houdt: Iepenhout!. (Ha Niek!) En Paul Timmer had ook al zo’n kek ontwerp! 
Dat is een belangrijk ding voor me, dat houtdraaien niet alleen iets van het verleden is, maar ook van hier en nu. Ik hou nou eenmaal niet zo van verdwijnend ambacht.

 

Raar is dat. Ik startte de draaierij in 1984 en ik was natuurlijk de jongste handmatige draaier van Nederland. Nu, een half leven verder ben ik nog steeds een van de jongere draaiers van Nederland. Dat geeft te denken. 
Ik zou graag mijn kennis doorgeven aan anderen, liefst wat jonger dan ik. Vandaar al die cursussen. Maar een opvolger opleiden, dat zou helemaal mooi zijn. Wie weet, ik heb tegenwoordig veel leuke stagières. En er zijn gelukkig nog steeds genoeg klanten, mensen die iets moois willen hebben. Erg belangrijk.
aar het allerbelangrijkstemoet nog genoemd worden: de bomen. Want waar zouden we blijven als er geen bomen waren?

 

In de houtdraaierij werk ik nog samen met mijn collega’s Jan en Rien. Ook hebben we regelmatig stagiaires.