Schroefdraad

Hier heb je een voorbeeld van versleten schroefdraad. Komt voor in allerlei diktes. Het is vaak de moeite waard om de draad weer gangbaar te maken. 

Dat doe je niet door een blokje hout te gaan vijlen. Zelfs als het je al zou lukken om de draad helemaal na te maken (wat je niet lukt) dan zit je nog steeds met de versleten draad in het blok dat erop moet schroeven. Vandaar dat je altijd en het mannetje en het vrouwtje moet vervangen. Helaas is schroefdraadgereedschap duur en daarom heeft bijna niemand het. Ik dus wel.

 

 

 

Je ziet hier dat de draad danig is afgeplat, er ontbreken zelfs stukken, en de bovenkant is vlak afgezaagd. Dat is jammer, meestal draai je daar een dunne geleidepin zodat de vrouwelijke draad mooi naar de mannelijke draad wordt geleid. 

Vervangen dus. 

 

 

Voor de vrouwelijke draad neem ik een taaie houtsoort, zaag daar een blok van en boor daar een gat in dat ik daarna tap met een groot snij-ijzer. Dat blok met nieuwe draad laat de restaurator dan in in het oude onderdeel waar hij de oude draad met wat hout er omheen heeft weggehaald. Het blok met de nieuwe draad erin lijmt hij dan vast. Dat kan iedere restaurator. 

 


De mannelijke draad is ingewikkelder. Ik begin met de oude mannelijke draad weg te halen en er een gat voor in de plaats te boren. Ik draai een pin van de goede dikte en tap daar met een snij-ijzer de draad op en ik zorg dat de rest van de pin dezelfde maat heeft als dat gat van daarnet.

Dan moet die pin vastgelijmd in dat gat, en dat is het spannende stuk. Want de hartlijn van de nieuwe draad moet overeenstemmen met de hartlijn van de poot, of in ieder geval haaks staan op de bovenkant van de poot, anders draait de vrouwelijke helft schuin op de poot en dan gaat de boel snel stuk. Dat bereik ik door het vrouwtje op het mannetje te draaien en dan op een steunplaatje te laten rusten, en dat steunplaatje rust dan weer op de bovenkant poot. En daarna mooi beide delen in de was. Dan kan het weer heel lang mee!